Matkalla Jukolaan

Tässä sitä taas ollaan matkalla yhteen maailman suurimmista suunnistuskilpailuista. Jukolan viesti Lappeenrannassa odottaa suunnistajiaan ja meillä vatsan pohjassa kihelmöi jännitys, kun edessä on kesän kovin suunnistusotatus. Iinalle tämä on myös hyvin todennäköisesti kesän ainoa suunnistuskisa, Niila aikoo osallistua ainakin joihinkin kansallisiin jossain vaiheessa kesää. Joten, suunnistuksellinen kuntohuippu on ajoitettu juuri tähän viikonloppuun ja kohta on aika pistää kroppa ja aivot tiukille rasteja metsästäessä.

Kuka ei vielä Jukolassa ole käynyt niin kerrottakoon, että kyseessä on valtava suunnistusviestikarnevaali, jossa kisaa maailman parhaista suunnistajista koostuvia huippujoukkueita tosissaan voitosta kamppaillen ja viiden sekuntin virheitä spekuloiden. Ja sitten on rennolla meiningillä osallistuvia työpaikka- ja kaverijoukkueita, joilla on ainoana tavoitteena päästä maaliin ja pitää hauskaa. Väliin mahtuu vielä valtava joukko kaiken tasoisia seurajoukkueita, jotka koettavat parantaa edellisen vuoden sijoitustaan. Kaikki me hyvinkin eri tasoiset suunnistajat kirmaamme samaan aikaan samoilla radoilla, mikä tekee kisasta erityisen mielenkiintoisen. Voi verrata vaikka oman osuuden aikaa kärkijoukkueiden vastaavaan ja ihmetellä mistä se puolen tunnin ero 7km matkalla oikein tuli! 😀 Mukana on yhteensä 17 558 suunnistajaa ja kaikkiaan paikalle odotetaan noin 50 000 ihmistä. On siinä hommaa, kun sellanen sakki pitää majoittaa, ruokkia ja jonkun pitää hoitaa bajamajoihin tarpeeksi paperia.

Mukana on tänäkin vuonna paljon hiihtäjiä. Ainakin Lahti2017-joukkueessa suunnistaa moni maamme kärkihiihtäjä ja kansallisen tason menijöitä löytyy myös useista joukkueista. Kyllä on suunnistus loistava harjoitusmuoto hiihtäjälle ja kukapa voisi vastustaa siinäkin lajissa kilpailemista, kun tarjolla on tunnelmallinen ja hyvin organisoitu Jukolan viesti! Jos et pääse Lappeenrantaan paikan päälle niin yle televisioi sekä nasten Venlojen viestin (lähtö klo 14) että varsinaisen Jukolan viestin, jossa juoksee pääasiassa miehiä (lähtö klo 23).  Yleareenan suoria lähetyksiä voi seurata täältä  Hienoin hetki on ehdottomasti miesten lähtö klo 23, kun tuhannet suunnistajat säntäävät liikkeelle puolustusvoimien tykin laukauksesta ja kaikilla keikkuu päässä otsalamppu teholtaan kuin auton lisävalo! Gps-seurannan ansoista kisaa on tosi mielenkiintoista seurata.

Iina juoksee Venlojen avauksen Orimattilan Rastivarsojen väreissä ja Niila Jukolan ankkuriosuuden Iitin pyrinnön joukkueessa. Eli meillä on koko viikonlopun eka ja vika osuus 🙂 Pitäkää nyt ainakin peukkuja, että Iina muistaa keskittyä jokaisella rastivälillä eikä säntäile tarkistamassa kaikkia hajontarasteja sekä pysyy suunnassa ja tarkistaa aina rastin koodin. Niila varmasti selvittää osuutensa kunnialla, mutta peukut pystyyn, että nyt tulisi sellanen nappisuoritus. Kovasti ollaan iltarasteja koluttu tässä kesäkuussa, että alkaisi askel sopia paremmin maastoon ja ei tarvisi koko ajan tuijottaa jalkoihin. Ja kyllä ihan sitä suunnistusrutiiniakin piti ainakin Iinan hetki etsiä, vaikka ei se suunnistustaito itsessään mihinkään talvella onneksi kadonnut.

suunnistus
Taitaa olla tänään vähän erityyppistä maastoa, kuin Rovaniemen iltarasteilla.

Kohta ollaan parkkialueella, josta 3km matka kisa-alueelle. Saa nähdä millaiset ruuhkat Jukola aiheuttaa viimeisille kilometreille ja juokseeko Iina alkuverryttelyksi suoraan autolta numeron hakuun. Joka tapauksessa h-hetki lähenee ja jännitys tiivistyy koko ajan!

Aivan kohta tunnelmoidaan Jukolan kisakeskuksessa, todennäköisesti tihkusateessa ja kovassa tuulessa, ja ihmetellään, miten tyhjälle pellolle on taas kerran rakennettu pieni kaupunki tätä viikonloppua varten. Nyt vielä naurattaa, mutta päivitellään tunnelmia uudestaan sitten viikonlopun jälkeen 😀

Iina ja Niila