Joko harjoituskausi on alkanut?

Tähän aikaan vuodesta keskustellessani uusien tuttavuuksien tai puolituttujen kanssa joudun usein vastaamaan seuraavaan kysymykseen: Joko harjoituskausi on käynnissä, kun ladut ovat jo auki? Ei auta kuin kohteliaasti valistaa tyyppiä, että hiihtäjät harjoittelevat myös kesällä ja itse asiassa suurimmat määrät tehdään silloin. Monelle tavalliselle tallaajalle tämä tieto tulee täysin yllätyksenä. Ei se toisaalta ole ihme, koska huippuhiihtäjien kesäharjoittelu on mediassa esillä aika harvoin. Ihmiset seuraavat hiihtoa enimmäkseen talvella televisioitavien kisojen kautta.

Kuntoilijalle hiihtokausi yleensä alkaakin vasta ensilumilla näihin aikoihin ja moni lähtee ladulle vasta kun reitit saadaan kuntoon luonnon lumella. Ihmisten olisi hyvä tietää, että kilpahiihtäjät ahertavat ympäri vuoden ja pitävät kesälomansa lyhyesti keväällä. Harjoituskausi alkaa siis olla tässä vaiheessa jo takana ja kilpailukausi kolkuttelee ovella. Tietysti talvellakin harjoitellaan, mutta kaikki tehdään pääkisojen ehdoilla. Nuorempien hiihtäjien on kuitenkin hyvä muistaa, että talvella on hyvä kehittää hiihtotaitoa ja perusominaisuuksia hyvissä olosuhteissa.

Toki me kilpahiihtäjät olemme innoissamme lumille pääsystä. Kesällä tehdyn työn tuloksia jalostetaan helpottamaan hiihtämistä ja viemään meitä eteenpäin. Lähestyvät kilpailut kutkuttavat vatsanpohjassa. Liikaa ei saa kuitenkaan höntyillä, sillä (valmentajamieheni) ohjeen mukaan ensilumilla ei saisi tulla kovempia viikkoja kuin kesän kovimmat. Monille käykin niin, että talven kovimmat hiihdot tehdään ensilumenleirillä Lapissa.

Meillä täällä Rovaniemellä on päästy nauttimaan lumisista laduista jo lähes kuukauden ajan. Muutamista vesisateista huolimatta latu on pysynyt hyvässä kunnossa ja treenit ovat maistuneet. Kaksi kisaviikonloppuakin on jo takana. Avatkaa kuntoilijat ja penkkiurheilijat ihmeessä televisio viikonloppuna ja seuratkaa ylen kanavilta suomalaista huippuhiihtoa Ounasvaaran maisemista. Suomen cupin toisessa osakilpailussa jaetaan vielä paikkoja Rukan maailman cupiin, joten siellä nähdään varmasti tiukkaa vääntöä ja kovia taisteluja. Nasevalaiset ovat tehneet harjoituskaudella työnsä hyvin, joten hyviä tuloksia sopii odottaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iina