Valmiina ollaan!

Kauden yksi tärkeimmistä viikonlopuista, nimittäin Imatran SM-hiihdot, alkaa olla käsillä. Myönnetään, kyllä jännittää, mutta mieluummin käännetään se kihelmöiväksi odotukseksi. Onhan tätä jo odotettukin kuukausitolkulla, vaikka näin h-hetken lähestyessä se aika tuntui kuluneen ihan käsittämättömän nopeesti. Viime viikonloppuna kisailtiin Haukiputaalla ja siellä meillä molemmilla suksi liikkui ihan mukavasti, joten hyvillä mielin voidaan viime hetkien valmistelut SM-kisoihin suorittaa.

Toivottavasti on Imatran stadionin katsomo viikonloppuna täynnä
Toivottavasti on Imatran stadionin katsomo viikonloppuna täynnä

Välillä tulee mieleen, että ollaanko nyt tehty kaikki oikein ja tarpeeksi paljon ja mitenköhän muut on tällä kaudella harjoitelleet. Ne ajatukset pitää kuitenkin nyt vaan työntää päättäväisesti pois. Ei auta miettiä oliko kesän rytmitys sopiva ja tuliko ensilumilla tarpeeksi kilometrejä tai miten nämä tammikuun pakkaset on sotkenut harjoittelua. Tehty mikä tehty ja näitä mietitään sitten keväällä tai aikaisintaan näiden kisojen jälkeen, jos tarvetta ilmenee. Nyt keskitytään vaan siihen, mihin vielä voi vaikuttaa. Fyysisen kunnon osalta vaikuttamismahdollisuudet on enää aika vähäiset, mutta muutamia muita juttuja voi vielä parantaa.

Sukset ovat tietenkin tärkeässä roolissa, kun hiihdosta on kyse. Tänään keskiviikkona ollaankin niitä testailtu ja koitettu arvuutella tulevien päivien sääolosuhteita. Onko viikonloppuna sama keli kun tänään vai pitääkö testata vielä uudestaan? No kisa-aamuna meillä molemmilla on todennäköisesti kaksi paria suksia laitettuna, joista valitaan kisaan parhaat. Mutta ensin pitäis tietää mitkä kaksi paria laitetaan. Onko baana pehmeä vai kova, märkä vai jäinen? Siinäpä pohdittavaa kerrakseen varsinkin, kun sääennusteet näyttävät eri kelejä joka päivälle. Liikaa ei tästä saa stressata, ettei mene energiaa hukkaan. Iinalla on usein vähän epävarma olo suksia testatessa, koska nyt pakassa on useampi hyvä pari ja joillain keleillä niiden erot on aika pieniä. Toisaalta, jos ei edes tunne eroa niin ei ehkä ole suurta väliä kumman valitsee 🙂 Mutta kyllä sitä haluaa SM-kisoihin parhaan yhdistelmän eli parhaan suksen, voitelun, kuvion ja tietysti itse olla vielä samalla hetkellä parhaassa tikissä. Eli tarkkana pitää olla!

suksitesti
Suksitestiä

Kaikista eniten voi kuitenkin vaikuttaa vielä omaan vireystilaan ja mielialaan. Kaikki epävarmat ajatukset pitää siis nyt sulkea pois ja olla rento ja hyväntuulinen. Minkään ei saisi antaa häiritä, siis omaa mielenrauhaa, ja olosuhteet olisikin hyvä järjestää niin, että voi rauhassa keskittyä ja rentoutua. Me ajeltiin maanantaina suoraan Oulusta tänne Imatralle ja ollaan nyt vietetty pari yötä kivassa pikkuhotellissa nimeltä Rento. Aivan passeli paikka kisoihin valmistautumiseen! Kisaladulle pääsee suoraan ovelta ja koko talo on kauniisti sisustettu ja henkilökunta on ystävällistä. Mikäs täällä on rentoutuessa 🙂 Kivat ja kauniit asiat vaikuttaa mielialaan yleensä positiivisesti, joten mahdollisuuksien mukaan niillä kannattaa ympäröidä itsensä, myös muulloinkin kun vaan kisaan valmistautuessa. Ja kun fiilis on hyvä, on usein myös itsevarmempi.

Hotelli Rento
Hotelli Rento

Tärkeintä on kuitenkin uskoa omaan tekemiseen. Ihan sama miten järjestää olosuhteet ja voitelee sukset, jos ei luota itseensä. Me ollaan harjoiteltu hyvin ja aiotaan hiihtää viikonloppuna parhaat hiihdot, siis parhaat  toistaiseksi. Omaa ajattelua voi muokata esim. seuraavanlaisesti: Kiertäessämme kisalatuja ollaan puhuttu miten hyvin tämä ja tämä maastonkohta meille sopii ja kuinka lyhyt matka tästä on enää maaliin ja tässä taistellaan kovemmin kuin kukaan muu. Nyt malttia ja vielä hiihdellään hiljaa, mutta jo ylihuomenna päästään näille laduille kaasu pohjassa.

smimatra

Me ollaan valmiina!
Iina ja Niila