Suunnitelmia aasta ööhön

Näin se menee. Me oltiin optimistisia ja keväällä suunniteltiin, että tällä viikolla päästään jo lumille hiihtämään. No, ainoat ladut tällä hetkellä on Vuokatissa ja Valkealassa. Otetaan siis käyttöön suunnitelma b.

kemijoki
Kaunista on luonto aamupakkasessa

Tavoitteellinen kilpaurheilija suunnittelee koko kauden etukäteen suurpiirteisesti ja suunnitelmaa tarkennetaan jaksoittain, viikottain ja päivittäin. Tämä työ on tosi suunnitelmallista ja järjestelmällistä. Mutta sitten tulee ”pari muuttujaa”. Onneksi me ollaan varauduttu ainakin ajatuksen tasolla kaikkeen ja jos suunnitelma a ei onnistu niin varasuunnitelmia löytyy beestä ööhön. (Toivottavasti ei tarvitse koskaan ööhön asti mennä..) Näin ei mikään tule yllätyksenä eikä pääse sekoittamaan ajatuksia. Esimerkiksi sairastuessa huonoin vaihtoehto on vaipua epätoivoon. Se kun ei asiaa auta yhtään vaan päin vastoin hidastaa toipumista ja ajaa urheilijaa paniikkiratkaisuihin, kuten vaikka kipeänä lenkille.

iinaahokas
Hitusen paksummin kuuraa maahan niin voidaan kaivaa sukset esiin

Sitten meidän suunnitelmiin. Kerta lumiset ladut antavat vielä odottaa niin me hiihdetään vielä rullasuksilla. Aamulla lämpömittarin näyttäessä -9 astetta alkaa rullahiihto vähän epäilyttää. Mutta hei pukeutuminen pitää vaan olla lämpötilan mukaista. Oikeastaan säät on tavallaan jopa suosineet, kun keli on ollut kuiva ja tuuli puhaltanut lehdet pois teiltä. Viime viikolla ollaankin tehty monta hyvää rullalenkkiä ja pikkuhiljaa sormet ja varpaat alkaa tottua kirpsakkaan keliin. Vähän tosin hiihtäessä pistänyt mietityttämään onko rullasuksien sitkeys kesään verrattuna olosuhteista vai kunnosta johtuvaa… 🙂  Joka tapauksessa meillä on tarkoituksena vielä jonkin aikaa tehdä tehoharjoitukset muuten kuin lumilla hiihtäen, joten siinä voidaan jatkaa suunnitelmien mukaan. Juoksua, sauvarinnettä ja loikkia olisi ohjelmassa ollut muutenkin.

aamukuura
Vielä voi nauttia auringosta Rovaniemelläkin

Tämä suunnitelmien tekeminen ja niiden muuttaminen tarpeen mukaan on yksi niistä hyödyllisistä asioista, joita kilpaurheilu opettaa. Ei meistä kukaan osaa tarkasti tulevaisuutta ennustaa, joten kannattaa varautua kaikkeen, erityisesti suunnitelmien muuttumiseen! Silti suunnittelu kannattaa, koska sitten ainakin tietää mitä tehdä aina kun asioihin voi itse vaikuttaa. Ja useimmiten kuitenkin voi. Moni asia on omasta päättäväisyydestä kiinni ja tavoitetta kohti voi edetä montaa eri reittiä. Jos tie on poikki, niin etsitään sitten polku.

Toiveissa on, että meidän ei tarvitse edetä aakkosissa enää kovin paljoa eteenpäin vaan pakkasta ja lunta saataisi pian tänne hiihtäjien ja muidenkin iloksi. Kisat lähestyy ja tunnelma on kovasti odottava. Kauaa ei enää jaksaisi odottaa, koska kärsivällisyys on jo koetuksella! 🙂

Lunta ja pakkasta kiitos!

Toivoo Iina ja Niila