Jukola

Taas on yksi Jukola takanapäin. Niilan putki alkoi 2005 toimitsijana Sippu-Jukolasta ja vuodesta 2006 on kaikki Jukolat koettu suunnistaen.Tänä vuonna viestiä vietiin Iitin Pyrinnön joukkueessa 3. osuudella. Tasoerot eri joukkueiden välillä on niin suuret, että siinä missä huippujoukkueille 3. osuus on ”pitkä yö” tarkoittaa se monelle kirkastuvaa aamua. Viestin kärki ehtikin tulla juuri vaihtoon 3. osuudelta Niilan lähtiessä matkaan. Sen verran hyvin joukkue oli 2 ensimmäistä osuutta kuitenkin suunnistanut, että pikkulampulla metsässä oli alkumatkasta vähän hämärää. Koko ajan kuitenkin luonnon valo lisäänty ja loppumatkasta sai tulla jo ilman valoa. Tosin ”omat valot” olisi kannattanut jättää päälle, koska loppumatkan virheet kostautuivat ja tavoite 100 parhaan joukosta osuusajoissa jäi saavuttamatta. Lopulta osuussijoitus oli 111. 1680 suunnistajan joukossa. Eli keskimääräistä kevyemmällä jalalla oltiin liikenteessä.. Vaihdosta sijalta 788 lähtiessä tuo tiesi, että koko ajan sai mennä vilkku päällä ja ohitettavaa riitti. Maalissa tulokset näyttivät 347 ohitusta 🙂 Loppusijoitus joukkueella oli 586.

DSC_1286 1
Aika moni katsoi Jukolan lähdön jonkun ruudun läpi.

Iinan Jukola kipinä syttyi Mikkeli-Jukolassa 2009. Hieman empien ja pikku painostuksella kisoja katsomaan lähtenyt Iina innostui sen verran, että jo seuraavana vuonna Kytäjä-Jukolassa Rastivarsojen venlajoukkue sai uuden suunnistajan. Salpa-Jukolassa 2011 Iina urakoikin sekä Venlojen, että Jukolan ankkuriosuuden. Myös tänä vuonna oli luvassa suunnistusta koko rahan edestä, Venloissa avaus ja Jukolassa 6. osuus. Avausosuus oli Iinalle ensimmäinen ja pikkasen oli perhosia vatsassa saadessa oman kartan käteen 1400 suunnistajan ympäröimänä. Paukusta matkaan ja heti ohituskaistalle. Noin monen lähtijän joukossa lähtöpaikalla on todellakin väliä, mikäli halua ja kuntoa on juosta kovaa. Numerolla 504 lähtiessä saa jonkun aikaa nielle pölyä ennen kuin pääsee sellaiseen porukkaan, mikä kunnolta vastaa omaa tasoa. Tosin suunnistus on laji, missä kunto näyttelee vain pientä osaa harrastesuunnistajan suorituksessa. Alun pikku hermoilun jälkeen suunnistus alkoi kuitenkin sujua ja ohitettavaa riitti. Vaihdossa sijoitus 270 kertoi kelpo suorituksesta. Jukolan 6. osuus ei sujunut kuitenkaan venlojen maastoon tutustumisesta huolimattakaan ihan yhtä mallikkaasti. Suunnistus oli aika hapuilevaa, eikä kulkukaan ollut ihan päivän tasolla. Jukolan viestiin Iinan joukkueella oli kuitenkin vaatimattomammat tavoitteet ja Iinan tehtävä oli lähinnä varmistaa, että joukkueessa on seitsämän suunnistajaa ja suoritus on hyväksytty. Tämä täyttyi kirkkaasti.

DSC_1266 1

Jukola-viikonlopusta palautuminen onkin myös oma suoritus sinänsä. Huonosti nukuttu yö yhdistettynä kovaan suoritukseen ei ole ihan optimitilanne. Kyllähän noista ajallaan palautuu, mutta jos tavoitteena on harjoitella kovaa jo seuraavalla viikolla pitää palautumista pystyä nopeuttamaan. Riskit sairastumiselle ja ylikuormitukselle kasvavat, mikäli harjoittelu aloitetaan palautumisen ollessa kovasti kesken. Univelkaan on helppo lääke, uni. Seuraavan yön vajaan 14 tunnin unet kummasti petrasivat oloa. Toinen juttu onkin lihasten palautuminen. Parin tunnin napakka/kova juoksu on aika kuormittava harjoitus. Energiaa kuluu ja juoksun iskutus ”rikkoo” jalkojen lihaksia. Tässä ravinto näyttelee tärkeää osaa palautumisessa. Energiaa on kohtuu helppo saada, mutta lihaskipuihin joutuu jo tarkemmin miettimään mikä tukee palautumista. Ruuan lisäksi meillä on käytössä Squeezyn 100% Pure Amino. Tuote on vasta tänä keväänä tullut markkinoille, mutta täytyy kyllä näillä kokemuksilla sanoa, että olisi pitänyt olla jo paljon kauemmin. Niin hyvin se toimii. Ainakin meillä lihaskivut paranee huomattavasti nopeammin, jos edes tulevat kovien reenien jälkeen. Tuote on niemensä mukaisesti 100% aminohappoja. Ihmiselle välttämättömät 8-aminohappoa on puristettu puristeeksi, joten tuote on helppo ja nopeakäyttöinen, mikä on ehdoton edellytys kun halutaan aloittaa palautuminen nopeasti.

pureamino

Nyt viikon kovempi harjoitusjakso ennen Vuokatin Aateli Racea, jossa pääsemme kokeilemaan vauhtia rullahiihdossa ja maastojuoksussa maajoukkuehiihtäjiin. Toivottavasti mahdollisimman moni maajoukkuehiihtäjä pääsee tänä vuonna viivalle.

Hyvää juhannusta ja pysykää pinnalla.

Iina ja Niila