Iinan gourmet burgeri

Pirkka-lehden mukaan omatekoiset burgerit ovat nyt kesän yksi kuumimmista ruokatrendeistä. Niitä tehdään sämpylöistä, ruisleivästä ja vaikka munakoisoviipaleista täytteinä mitä ikinä vaan voi keksiä. Burgerit sopivat myös urheilijan ruokavalioon, kun tekee ne terveellisistä raaka-aineista. Samaan tapaan voi tehdä terveellistä pizzaakin, mutta keskitytään nyt trendikkäisiin burgereihin. Hampurilaiset (ja pizza) mielletään yleensä epäterveelliseksi pikaruuaksi, mutta hieman vaivaa näkemällä niitä voi nautiskella myös hyvällä omallatunnolla. Kun itse valitsee raaka-aineet, voi hampurilaisen muotoon pakata paljon proteiinia, kuitua ja kasviksia. Silloin myös tietää tasan tarkkaan mitä ateria sisältää ja ainakin itse arvosta sitä paljon.

Minun resptissäni, jota en osaa tarkkaan tähän nyt kirjoittaa, koska se on vain päässäni ja vaihtelee hieman joka kerta, sämpylätaikinaan tulee täysjyväspelttijauhoja, grahamjauhoja ja vehnäjauhoja. Spelttijauhoissa on paljon proteiinia ja kuitua ja se antaa myös hyvää makua. Sen ja grahamjauhojen lisäksi tarvitaan myös vehnäjauhoja, jotta taikinan koostumus on parempi ja sämpylöistä ei tule kovia ja kuivia. Sämpylät ovat joka tapauksessa miljoona kertaa terveellisempiä kuin kaupan valmiit höttöpullat.

Kotitekoiset burgerit eivät ole tosiaan mitään pikaruokaa, sillä taikinan tekoon, kohotuksiin ja sämpylöiden paistoon saa varata yhteensä ainakin noin 1,5 h. Itse en tykkää kiireessä leipoa, vaan varaan reilusti aikaa, puuhailen välillä muita juttuja sillä välin kun taikina kohoaa ja sämpylät paistuvat ja teen eri vaiheet silloin kun näyttää sopivalta. Kyllä, joskus sämpylät saattavat saada uunissa vähän liikaa väriä 😀 Teen sämpylöistä yleensä vähän litteämpiä ja laakeampia, koska silloin ne mahtuvat paremmin suuhun ja leipää ei tule kohtuuttöman paljon suhteessa täytteisiin.

Täytteeksi meillä laitetaan yleensä kanaa, salaattia, tomaattia, kurkkua, joskus punasipulia, avocadoa ja ananasta. Kastikkeeksi sweet chiliä ja maustamatonta jogurttia. Nam. Voittaa minkä tahansa pikaruokaketjun burgerit ja jos joku on eri mieltä niin ei muuta kun kehittelemään omaa reseptiä ja vaihtelemaan täytteitä. Pihvin voi tehdä vähärasvaisesta jauhelihasta tai laittaa väliin vaikka jotakin kalaa. Lihat tai kalat voi kesän kunniaksi grillata ja miksei myös muihinkin täytteisiin voi ottaa vähän väriä. Kasviksia voi laittaa ihan oman maun mukaan. Minun logiikkani: Jos ruuan jokainen raaka-aine on terveellinen, täytyy lopputuloksenkin olla terveellinen 🙂

DSC_1115

On ollut tosi kivaa huomata, että ruuan alkuperän tietäminen, laadukkaisiin raaka-aineisiin panostaminen ja ruuanlaitosta innostuminen ovat lisääntyneet. Terveellinen ja laadukas yhdessä kokattu ja nautittu ruoka on paras ruokatrendi ikinä! Minustakin on tullut vihdoin trendikäs, sillä urheilijalle terveellinen ruoka on ihan perusedellytys harjoittelulle ja palautumiselle.

Iina