Kaksi yötä Vantaalle

Joulunaika vierähti Etelä-Suomen lämmössä ja sisälsi paljon ohjelmaa, kyläreissuja, tärkeitä ihmisiä, jouluruokaa, hiihtolenkkejä vaihtelevissa sääolosuhteissa ja naurua niin, että meinasi maha krampata. Sen jälkeen olikin hyvä vähän erakoitua Rovaniemellä ja keskittyä hiihtoon. Jouluna meillä molemmilla oli vähän kurkku kipeänä, joten monta treeniä oli pakko jättää väliin. Päästiin me silti muutaman kerran kiertämään Nastolan Rakokiven latuja. Lunta oli juuri sen verran, että vitosen lenkki oli saatu hiihtokuntoon, olosuhteisiin nähden jopa aika hyväksi.

Rovaniemellä joulutunnelma jatkuu

Viimeiset puolitoista viikkoa ollaan siis vietetty Rovaniemellä, Niila edelleen kurkun käheyttä parannellen ja Iina kovalla vimmalla viimeisiä treenejä takoen ennen SM-hiihtoja. Toki on järki ollut mukana, mutta tässä tilanteessa ei paljon tarvitse kevennellä kohti SM-kisoja. Perusjuttuja ja lähinnä pk-lenkkejä Ounasvaaralla. Täällä onkin jo yli 70cm lunta, joten mikäs on hiihdellessä. Kumpa vain latuja ajettaisi yhtä ahkerasti kuin Nastolassa.

Viime viikonloppuna piipahdettiin myös Ruotsin Piteåssa Skandinaviacupin kisoissa. Niila oli kylläkin vain huoltohommissa, mutta sehän se vasta tärkeä työ onkin. Tarjolla olisi ollut kolme kisaa, mutta tähän väliin riitti yksi startti, SM-kisoissakin hiihdettävä 10km vapaalla. Kallan voittamassa kisassa Iina oli 49. Piteån kohtuullisen vaativassa maastossa hiihto kulki tasaisen varmasti, jopa loppua kohden parantuen. Aikaero kärkeen oli turhan suuri, mutta toisaalta oli tärkeä saada varmistus, että jaksaminen on hyvällä mallilla rikkonaisesta harjoittelusta huolimatta. Viikossa ehtii saada hiihtoon vielä terävyyttä lisää ja varmasti tämän kova kisa tuo vielä sen verran harjoitusvaikutusta, että ensi kerralla pystyy pitämään itseään tiukilla taas pikkuisen pidempään.

Niilalla ei oikein ole helppo tilanne lähteä SM-kisoihin. Ärsyttävä pieni kurkkukipu on jatkunut jo ties kuinka kauan ja viimeisen kuukauden ajan on joutunut enemmän huilimaan kuin saanut harjoitella. Nyt olo on onneksi vähän parempi, mutta eihän tämä tosiaan mikään optimitilanne ole. Ei yli puolen vuoden reenit silti hukkaan ole menneet. Kyllä yksi onnistunut kisa on mahdollista saada aikaan vaikeammallakin taustalla. On se silti henkisesti raskasta, kun tietää mitä haluaa tehdä, mutta joutuu suunnitelmaa jatkuvastu muuttamaan ja aika käy vähiin. Tulee toki SM-kisoja vielä keväälläkin ja siellä varmasti nähdäänkin sitten kauden parasta menoa Niilan osalta.

Vähän haikein mielin täytyy taas hetkeksi jättää luminen Rovaniemi taakse ja suunnata etelään. Toisaalta pieni odottava kisajännitys alkaa hiipiä mahan pohjaan. Kuvien perusteella Vantaan Hakunilassa näkyy olevan jo useamman kilometrin valkoinen kiemura ja sääennusteen mukaan kelit näyttävät ihan mukavilta. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee ihan paikan päälle kisoja katsomaan, mutta kyllä ne tv-ruudun ääressä pidetyt peukut auttavat myöskin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rovaniemellä on lunta 70cm
Pohjoisen kaamoksesta kohti etelän aurinkoa

Tässä vielä viikonlopun ohjelmaa: (YLE TV 2 lähetysten alkamisajat)

Perjantai 12.1
(10.45 Parisprintti karsinnat EI NÄY TV:STÄ! )
14.00 Parisprintti Finaalit

Lauantai 13.1
10.40 Naiset 10km V
12.30 Miehet 15km V

Sunnuntai 14.1
11.50 Naiset yhdistelmähiihto
13.00 Miehet yhdistelmähiihto

Lisää infoa kisoista löytyy www.smvantaa.fi

Aikamoinen hiihtoviikonloppu onkin edessä, jos seuraa SM-kisojen lisäksi Dresdenissä hiihdettävää hiihdon maailmancupia ja ampumahiihdon maailmancupia Ruhpoldingista!

Tsemppiä tuleviin koitoksiin meille ja muille!

Iina ja Niila