Vihdoin

Lapsena odotettiin malttamattomana joulupukkia, nykyään samanlaisen fiiliksen tuo ensilumenladun avaus. Jo viime viikon keskiviikosta alkaen aloimme hipsiä Ounasvaaralla tarkkailemassa tilannetta. Torstaina alkoi näkyä kuorma-autoja lumikuormaa ajamassa ja silloin kiiruhdettiin polkuja pitkin tähyämään mihin asti lunta jo riittää ja joko pinta on vedetty latukoneella. Kausiliput hankittiin jo perjantaina. Lauantaina vihdoin koitti se päivä, kun latu oli auki ja pääsi suihkimaan oikeilla suksilla. Jiihaa!

Tarkkasilmäiset huomasivat, että tosiaan tänä vuonna ladulle piti ostaa lippu. Viime talvena jo huhuttiin, että seuraavaksi laitetaan Rovaniemenkin ensilumenlatu maksulliseksi. Se kun ei ole mikään peruspalvelu. Joku ilmoitti lehden yleisönosastolla, että hänen mielestään himohiihtäjät saavat luvan maksaa latunsa itse tai odottaa suosiolla luonnonlunta. Monissa paikoissa ensilumenladulla hiihtämisestä veloitetaan 20e/päivä, joten syystäkin rovaniemeläiset hiihdon ystävät olivat huolissaan. Iloinen oli yllätys, kun hinnat julkaistiin ja rovaniemeläiselle ensilumenladun käyttö maksaa vain 20e/kausi. Perhelippu on 40e. Ei jää rovaniemeläisiltä hiihtämättä hinnan takia. Tuon verran on ihan kohtuullista osallistuakin tällaisen mahtavan ekstrapalvelun kustannuksiin. Ulkopaikkakuntalaiselle hiihtäminen maksaa 10e/päivä, mikä voi tuntua paljolta, mutta on kuitenkin vain noin puolet siitä, mitä esim. Vuokatissa ja Oloksella.

Ja mitä sillä rahalla saa: Tällä hetkellä noin7km hyvässä kunnossa olevaa latua, jonka profiilissa on huomioitu tänä vuonna paremmin kaikentasoiset hiihtäjät. Kohta saadaan valmiiksi loputkin ja silloin latua on noin 9km. Ei voi valittaa! 🙂 Varmaan Suomen paras ja pisin ensilumenlatu. Kyllä himohiihtäjän nyt kelpaa. Tosi asia on kuitenkin se, että ainakin silmämääräisesti ladulla suihkii vähintään yhtä paljon lapsiperheitä, eläkeläisiä ja eri tasoisia ja ikäisiä kuntoilijoita kuin kilpahiihtäjiäkin. Hyvin sinne kaikki sovitaan. On hienoa, että hiihto on täällä niin suosittua.

Muutamille kuntoilijoille voisi kyllä antaa vinkin: Maltti on valttia tässä vaiheessa ja on muitakin kehittäviä harjoituksia kuin tunti täysillä. Tuo latu ei hetkessä tuosta sula pois eli ihan rauhassa voisi nousujohteisesti totuttaa lihaksistoa lumella hiihtoon. Toisaalta, tarkemmin kun miettii niin puolen vuoden päästä tämä hupi taas loppuu, joten parempi pitää kiirettä kilometrien keräilyssä…

Etelässäkin on avattu latuja jo ainakin Imatralla ja Jyväskylässä. Jos et kuitenkaan itse vielä ladulle ennätä, niin hiihdon hurmiosta pääset nauttimaan myös tv:n välityksellä. Viikonloppuna nimittäin pyörähtää käyntiin kotimainen kilpailukausi Vuokatin Suomen cupin merkeissä. Lauantaina ohjelmassa on sprintti ja sunnuntaina viestit. Arvatkaa jännittääkö! Niila tosin jättää nämä ekat kisat väliin, koska Inarin Yrityksellä ei ole viestissä joukkuetta ja pelkkä sprintti ei Niilaa houkutellut. Kieltämättä ekat kisat pukkaa päälle hieman liian aikaisin hiihdettyihin kilometreihin nähden. Iina on kuitenkin starttiviivalla jo heti Vuokatissa. Seuran vaihtamisen myötä viestijoukkueeseenkin on nyt hyvällä tavalla tunkua, joten hyvin saa lauantain kisassa kulkea, että mahtuu kolmen kovimman joukkoon Vantaan Hiihtoseuran naisten kesken.

Iinan Vantaan Hiihtoseuran uudet asut valmiina huomiseen kisapäivään.

Joka tapauksessa luvassa on huippujännät kisat. Lähtölistojen perusteella tälle kaudelle on tehty aika monia seurasiirtoja. Naisten sarjassa on selvästi koottu vahvoja tiimejä ja ennustammekin sunnuntaille ennätystasaväkistä ja todella mielenkiintoista viestikisaa sekä miehissä että naisissa. Ei muuta kuin paikan päälle seuraamaan kisoja tai YLE TV2 auki lauantaina klo 12.17 ja sunnuntaina 10.45.

Tästä se taas lähtee! 🙂

Iina ja Niila