Niin ei varmaan väsyttäisi koko ajan.

Klo 14 ei tuntuisi illalta.

Ei tarvitsisi polttaa valoja päivällä.

Päivän ainoa hetki luonnon valoa ei hujahtaisi vahingossa ohi.

Polar night ja blue moment kuulostavat juustolta ja suklaalta hämärässä takkatulen lämmössä villasukat jalassa. Oikeasti se tarkoittaa, että 20 tunnin yön jälkeen on neljä tuntia (sinistä) hämärää. Siinä rytmissä olisikin ihan sopivaa elellä tähän aikaan vuodesta, mutta kun pitäisi käydä töissä, treenata ja hoidella muitakin välttämättömiä juttuja. Ja välillä se sitten tuntuukin siltä, että lounas on iltapala ja kuudelta voisi käydä nukkumaan. Jos on esimerkiksi töissä klo 10-14, niin se luonnonvalo olikin sitten siinä.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan aurinko nousee täällä jälleen 29.12 klo 12.10. Se tarkoittaa 2,5 viikon kaamosta ilman aurinkoa. Teoriassa. Tuossa meidän ja auringon välissä sattuu olemaan tämä kivikasa, joka tehokkaasti peittää auringon ensisäteet. Käytännössä tällä puolella tunturia odotellaan suunnilleen kuukausi ennen kuin aurinko kunnolla vilahtaa.

Miksi pitää sitten asua täällä, jos pimeä keskitalvi väsyttää? Ensinnäkin kaamos kestää käytännössäkin vain muutaman viikon ja kyllä vain siitäkin löytyy omat hyvät puolensa.

Kaamoksen ansiosta on tullut tehtyä niin monia tunnelmallisia lenkkejä ja retkiä otsalampun valossa ja ilman.

Jouluvalot ja kynttilät valaisevat kauniisti.

Saa nysvätä kotona.

Taivaalla voi nähdä hienoja pastellisävyjä päivällä.

Ja kesän valoisat yöt tuntuu sitten niin hienolta!

Ja jos ei olisi kaamosta, niin aika monta tunnelmallista hetkeä olisi jäänyt kokematta. Olkoon siis niin, että välillä on tosi pimeää ja sitten taas tosi valoisaa. Anteeksi vaan sisäinen kello. Kyllä tähän tottuu, vaan ei kyllästy 😊

Iina