Ulkoilmaliikunnassa ja -urheilussa tulee väistämättäkin usein puheeksi pukeutuminen, ainakin silloin, kun keli on haastava ja ehkä vielä jotain muuta kuin ennusteissa. Suomessa ja Lapissa varsinkin saa kesät talvet varautua kaikkeen. Ennusteet ovat jonkinlaisia keskiarvoja ja arvioita eli sää voi lopulta olla melkein mitä vaan, tai olla olematta. Heinäkuussa +9 kylmän tuulen kanssa voi yllättää, vaikka sen olisi ennusteesta nähnyt etukäteen. Talvella voi olla kovaakin pakkasta tai sitten keli voi kääntyä plussa täällä pohjoisessakin, etelässä +5 ja vesisade taisi olla viime talvena aika vakio. No onko se sitten ihme, että ulos lähtiessä tulee tovi jos toinenkin arvottua sopivaa vaatetusta.

Arvaamattomissa ja vaihtelevissa olosuhteissa parhaiten toimii meidän kokemuksen mukaan merinovilla. Toki se on iholla ihana myös töissä, kotona, kaupassa, autossa ja missä vaan. Merinovilla pääsee kuitenkin oikeuksiinsa erityisesti silloin, kun on hikistä, märkää, kylmää tai kuumaa. Mitä haastavammat olosuhteet, sitä useammin kiittelen mielessäni oikeaa vaatevalintaa. Jos ajattelet, että merinovillavillitys on vaan joku trendi-ilmiö, niin ainakin se on mielettömän hyvä sellainen.

Merinovillavaatteista ihmisillä tuntuu olevan melko vankkoja mielipiteitä riippumatta siitä, onko niitä koskaan kokeillut. Hieman yleistäen se kuulostaa siltä, että käyttäjät ylistävät ja muut epäilevät. Voiko ne olla oikeasti muka niin hyviä? No, onhan villasta tehty vaatteita jo iät ja ajat, mutta nykyään tuotekehitys on viety pidemmälle eikä villapaita tarkoita enää välttämättä mitään paksua röijyä. Voisi sanoa, että tässä oli joku tekokuituvillitys välissä ja nyt on opittu uudestaan arvostamaan laadukkaiden luonnonmateriaalien hyviä ominaisuuksia. Oma kokemukseni merinovillasta perustuu enimmäkseen meillä Sisu Outdoorissa myytäviin norjalaisiin Aclima-merkkisiin merinovaatteisiin, mutta niitä olenkin sitten käyttänyt paljon ja käytössäni ne ovat päässeet kovaan testiin.

Niilaa piti aluksi vähän suostutella, mutta nyt se kirmailee tuntureilla melkein aina merinovillaa päällä 🙂

Jos joku seuraavista uskomuksista on vielä toistaiseksi ollut sinun ja merinovillan välissä, niin toivottavasti tämän jutun jälkeen annatte toisillenne uuden mahdollisuuden.

Villa kutittaa. Kyllä tavallisesta villalangasta (jossa on usein tekokuitujakin mukana!) neulottu villapaita voi kutittaa monia. Itsekkään en tykkää esimerkiksi laittaa villasukkia paljaisiin jalkoihin. Olen kuullut, että myös joidenkin merkkien merinovaatteet ovat olleet liian kutittavia herkempi ihoisille. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut eikä ainakaan Acliman vaatteiden kanssa ole ollut kutitusongelmaa. Minusta ne nimenomaan ovat parhaimmillaan ihoa vasten. Mallistosta löytyy niin ohutta, pehmeää ja sileää neulosta, että ei uskoisi sen olevan 100% villaa.

Verkkopaidat ei ole Uuno Turhapuron yksinoikeus. Selässä ja kyljissä ohut verkko on tosi kevyt ja hengittävä.

Merinovilla sopii vain talviurheiluun. Nyt on kesä. Acliman lightwool-vaatteet sen todistavat, että merinovilla sopii kaikkiin vuodenaikoihin ja monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Merinovilla lämmittää tehokkaasti kylmällä kelillä, mutta siitä saa myös niin ohuita ja kepeitä vaatteita, että ei ainakaan Suomen kesässä muita tarvitse. Ja mitä sitten, jos ja kun tulee hiki. Merinovilla on märkänäkin miellyttävä iholla, ainakin muihin materiaaleihin verrattuna. Eipä siis tänä kesänä niin tutuksi tulleet yllättävät sadekuurotkaan haittaa. Ja mitä tulee tuohon urheiluun, niin kyllä merinovilla on verraton urheillessa, ulkoillessa, retkeillessä ja kaikessa liikkumisessa. Se sopii kuitenkin myös ihan yhtä hyvin kaikkiin tilanteisiin, joissa tarvitaan mukavia, rentoja ja kivanäköisiä vaatteita. 😊

Ne on niiiiin kalliita. Kyllä, merinovillavaate on keskimäärin kalliimpi, kuin tekokuituinen vastaava. Mutta todellinen hinta kannattaakin laskea koko vaatteen elinkaaren mukaan. Laadukas merinovaate kestää vuosia, on helppohoitoinen ja ekologinen valinta. Laatu maksaa ja merinovillavaatteitakin on monen laatuista. Kannattaa ainakin tarkistaa, onko vaate 100% villaa vai onko siinä kenties aika paljon muutakin materiaalia hintaa alentamassa. Itse haluan suosia 100% merinoa tai ainakin pitää olla hyvin perusteltua lisätä joukkoon muutakin, kuten sukissa kulutuskestävyyden takia. Mitä jos vain ostaisi vähemmän ja parempaa?

Villavaatteita on työlästä pestä. Sehän näissä juuri on helppoa, kun ei melkein koskaan tarvitse pestä. Laadukkaalle merinovaatteelle riittää useimmiten huoltotoimenpiteeksi tuuletus, joten liikkuvankaan ihmisen ei tarvitse pyörittää pesukonetta koko ajan. 100% merinovillavaate ei ala haista, vaikka sen kanssa olisi kuinka hikoillut. Villa puhdistaa itse itseään. Joskus pesu on tietysti paikallaan, varsinkin, jos vaatteeseen tulee ihan tahroja. Ehdottomasti tulee kuitenkin muistaa pestä ne erillään muista vaatteista, villanpesuohjelmalla ja käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta, jotta merinovillan hyvät ominaisuudet säilyvät. Viime talvena me pestiin meidän merinokerrastoja pari kolme kertaa, siis koko talvessa! Ja ne sentään olivat käytössä melkein joka päivä. Helppoa ja toimivaa, joten laadusta maksaa mielellään. 

Kerrastonpaita voi olla myös niin kivannäköinen, että sitä kehtaa pitää muutenkin kuin porojen nähden. Itse asiassa tästä paidasta alkoi oma ahaa-elämykseni merinovillan suhteen vuonna 2018. Sittemmin repertuaari on laajentunut, mutta tämä on ja pysyy yhtenä lempivaatteena edelleen.
Ihan ohuet villashortsit ei ole hullumpi valinta ainakaan Lapin kesään. Meloessa ne olivat myös tarpeeseen, sillä virtaava vesi on heinäkuussakin raikkaan viileää.

Acliman merinovillavaattet ovat oman kokemuksemme mukaan laadukkaita, kestäviä ja loppuun asti mietittyjä. He kiinnittävät paljon huomiota myös kestävään tuotantoon, kuten lampaiden ja työntekijöiden hyvinvointiin. Ja siksi tuotteet maksavat ehkä hieman enemmän kuin jonkun toisen merkin. Merinovilla on kuitenkin aina melko arvokasta, joten kannattaa saman tien investoida hyvään ja laadukkaaseen. Ja kyllä, tämä on tavallaan mainos, koska meillä Sisu Outdoorilla on juuri tätä Aclimaa myynnissä. Mutta tiedättekö, kun löytää jotain tosi hyvää ja toimivaa, niin siitä vaan haluaa kertoa muillekin. Ja nämä kuvissa olevat vaatteet ei ole mitään kuvausrekvisiittaa, vaan joka päivä käytössä olevia uusia ja vanhoja lempivaatteita.

Iina