Helppoa kuin heinänteko?

”Se näyttää niin helpolta!” Näistä sanoista kuultaa läpi ihmetystä, kunnioitusta ja ripaus kateutta. Hiihtolomien aikana Äkäslompolon jäällä riitti jonoksi asti hiihtäviä suomalaisia. Osa eteni vauhdikkaasti luistellen, toiset vakaasti latua pitkin, sen näköisenä, että eiköhän vedetä vielä Kotamajan kautta Ylläsjärvelle. Ulkomaalaiselle ensikertalaiselle sukset eivät tuo, ainakaan heti alussa, samanlaista vapauden fiilistä, että voisi tuosta vain lähteä suihkimaan tunturin ympäri. 330km latuverkostokaan ei ehkä tunnu loputtomalta määrältä mahdollisuuksia. Kuitenkin teidän suomalaisten hiihtolomalaisten esimerkkiä seuraten ovat monet ulkomaalaiset matkailijat tulleet vuokraamaan suksia ja viisaasti varanneet alkuun 90 minuutin hiihtotunnin Sisu Outdoorilta. Hiihtäminen ei välttämättä ole ensimmäisellä kerralla niin helppoa kuin miltä se näyttää. Siitä kirjoitinkin jo viime kerralla.

Eikö vain houkuttele kokeilemaan?

Jotkut ovat selvittäneet jo ennen matkaa, että Suomessa ja erityisesti Ylläksellä murtomaahiihto on ihan oleellinen aktiviteetti, must to do suorastaan. Huskyajelun, moottorikelkkasafarin, revontulibongauksen, avantouinnin ja porotilavierailun lisäksi lomalukujärjestykseen lisätään murtomaahiihto, sen enempää tutkimatta mitä se oikeastaan on. Joku on luullut tulleensa jonkinlaiselle laskettelutunnille ja joku on muuten vain yllättynyt siitä, miltä tuntuu liikkua 90 minuuttia omin voimin. Hienoa kuitenkin, että hiihto koetaan kokeilemisen arvoiseksi, oli hakusessa sitten eksoottinen kokemus tai itsensä kehittäminen.

Hiihtotunnin voi saada myös 50-vuotislahjaksi. Tai lapsena opittua hiihtotaitoa voi herätellä pitkänkin tauon jälkeen. Jos pertsa tuntuu olevan jo hallussa, seuraavaksi voi opetella luisteluhiihdon saloja. Sitäkin harhaluuloa kyllä esiintyy, että luistelu olisi jotenkin helpompaa kuin perinteinen. Jos suksien luistaminen pelottaa ja tasapaino on koetuksella vuorohiihdossa, ei kannata ihan vielä haaveilla lennokkaasta mogrenista. Se voi näyttää helpolta, mutta vaatii jonkin verran harjoitusta. Kyllä luisteluhiihdonkin voi silti lähes kuka tahansa oppia, kun satsaa oikean tekniikan harjoitteluun.

Basic skills for skating are learned in 90 minutes. Well done!

Joskus joku muu tapa liikkua voi olla mieluisampi kuin hiihto, sekin on hyväksyttävä. Tekniikan oppimisen myötä hiihto muuttuu toki nautinnollisemmaksi ja rennommaksi, mutta jos ensimmäisellä kerralla on runsaasti haasteita, ei ehkä huvita käyttää koko viikon lomaa tekniikan hiomiseen. Ihan ymmärrettävää. Ylläksen upeista reiteistä voi kuitenkin nauttia muillakin välineillä. Sisu Outdoorilta esimerkiksi voi vuokrata läskipyöriä, lumikenkiä ja liukulumikenkiä ja kaikilla näillä välineillä on tarjolla myös opastettuja retkiä. Vaikka itse olen tänä talvena lähinnä pitänyt hiihtotunteja, pääsin yhtenä päivänä vetämään myös viiden tunnin liukulumikenkäretken. Hollantilaisen pariskunnan kanssa kiipesimme yli Kukastunturin ja laskettelimme Kotamajalle syömään eväitä. Pilvisestä kelistä ja tuulesta huolimatta asiakkaani halusivat myös paluumatkalla kiivetä tunturin huipulle, jotta pääsivät laskemaan pidemmän alamäen. Itsellänikin oli aidosti hauskaa. Pehmeään pakkaslumeen jäivät vuorollaan meiltä kaikilta tyylikkäät pyllähdysjäljet, ja jos joku olisi seuraillut meidän jälkiä, olisi ollut helppo havaita, missä kohdassa suksi vähän haukkasi 🙂 Liukulumikengillä ei ihan kurvailla niin ketterästi kuin varsinaisesti laskemiseen tarkoitetuilla suksilla, mutta ne ovat kyllä vertaansa vailla tuollaisessa rennossa retkeilyssä. Kannattaa kokeilla!

Even it was cloudy weather, we enjoyed reaching the top of Kukas. What a nice downhill it was to Kotamaja! And hey, as I said: ”If you fall, do it with style!” 😀

Sanotaan, että joku on helppoa kuin heinänteko. Näinköhän heinänteko on enää helppoa kovinkaan monelle nykyihmiselle. Hieman epäilen. Hiihtotaidosta voisi sanoa vähän samaa. Onneksi hiihtotaito ei ole kuitenkaan kokonaan vielä hävinnyt ja hiipunut heinäntekotaitojen tasalle. Kyllähän moni suomalainen hiihtää, löytyy himohiihtäjiä ja hiihtoniiloja kuin myös sunnuntaihiihtäjiä. Vaikkapa omaan lapsuuteeni verrattuna on hiihtotaito silti harvemmilla hallussa. Jos ei ole heinänteko enää ihan perusaskare, niin eivät ole hiihtovälineetkään minkään itsestäänselvyys nykyään, hiihtotaidosta puhumattakaan. Kunpa hiihtämisestä vieraantuneet suomalaiset ottaisivat mallia turisteista ja kokeilisivat kunnollisia välineitä ja tekniikkaopetusta. Hiihtotunneille tullaan monenlaisilla taustoilla ja tavoitteilla, joten varmasti sinunkin hiihtotekniikkaasi saadaan aikaan parannuksia. Onkohan meillä suomalaisilla vähän pinttynyt sellainen ajatus, että kyllähän nyt suomalaisen pitäisi hiihtää osata ja kun se sitten tuntuukin aluksi raskaalta, nakataan ne naarmuiset ikivanhat sivakat varastoon. Suomessa on huikea määrä hyvin hoidettuja latuja, ja oikeilla välineillä ja oikealla tekniikalla hiihtäminen voi kohta olla paljon helpompaa kuin heinänteko. Kannattaa kokeilla 😊

Iina