Joulukuu

Viimeiset päivät tätä vuotta käsillä. Hyvin olemme myös vuoden viimeiset viikonloput käyttäneet kilpaa hiihtäen 🙂 Mutta sitä vartenhan sitä kilpaurheilija harjoitteleekin, että pääsee kilpailemaan ja kilpailuissa menestymään.

Tavoite kirkkaana mielessä
Tavoite kirkkaana mielessä

Joulukuun 11.-13. päivinä kilpailtiin Vuokatissa Scandinavia cupissa. Myös me olimme paikalla ja tietenkin kaikkina kolmena päivänä starttiviivalla. Eipä voi muuta sanoa kuin, että olipa kisat. Norjalaiset olivat huhupuheiden mukaan lentäneet 90 henkilön joukkueella paikalle tilauslennolla. Norjan huolto oli saapunut paikalle kahden huoltorekan voimin.  Siihen vielä lisäksi kovia ruotsalaisia, kuten Sofia Henriksson ja parhaat suomalaiset (A-maajoukkuetta lukuunottamatta) niin tasoa ja vilinää riitti vuokatin 3,75 km säilölumiladulla. Tasosta kertoo paljon se, että kaikkina kisapäivinä kärkipaikoilla keikkuivat lähinnä norjalaiset, maailman cupissakin hyvin menestyneet hiihtäjät. Esimerkiksi miesten sarjassa mukana oli Norjan joukkueiden hiihtäjiä Lillehammerin MC-viestikilpailusta. (Norjalle silloin miesten viestissä kolmoisvoitto ja kaikki 12 eivät voi osallistua ulkomaan maailman cupiin…) Meidän osalta kilpailut eivät ihan nappiin menneet. Parhaaksi suoritukseksi taisi jäädä Niilan perjantain perinteisen 15 km kisa. Tosin eipä silläkään vielä paljon menestystä päässyt maistamaan. Sija 83 ja vajaa 5 min voittajaa, norjan Emil Iverseniä, hitaampana.  Kova on taso ja tulevaisuudessa vielä kovempi kunhan mekin päästään parhaimpaan kuntoomme 😉 Viikonlopun tulokset tuolta http://www.vuokattievents.fi/tulokset-results

Seuraavana viikonloppuna numerolappu puettiin rintaan lauantaina molempien toimesta Puolangalla ja sunnuntaina vain Niilan toimesta Risitijärvellä. Puolangalla hiihdettiin perinteisellä, naiset 5 km ja miehet 10 km. Pikkasen meinas stressiä pukata ja paniikki hiipiä puseroon voitelumestarilla (Niilalla), kun ei oikein pitoa meinannu löytyä. Onneksi oli metallisikli mukana niin ehti pariin kertaa pitotällin vaihtamaan, tosin ei siinä enää jäänyt aikaa kisavoitelua kokeilla.. No kelvollisesti kuitenkin onnistuttiin. Pito ei toiminut ollenkaan ladulla, mutta ladun vieressä pysty hyvin juoksemaan jyrkemmät nousut. Kaikki muu sitten tasurilla pukaten. Sukset oli onneksi liukkaat. Tuloksena Iinalle voitto ja Niilalle 5. sija. Sen verran voi jossitella, että miesten keula meni radan luistelusuksilla tasatyönnöllä ja niin olisi Niilakin luultavasti mennyt, jos olisi radan ehtinyt kiertää tarpeeksi ajoissa ennen starttia. Luulo oli, että rata olisi ollut sama, mitä Puolangalla hiihdettiin pari vuotta aikaisemmin vastaavissa kisoissa. Tulokset tuolta.

Sunnuntaina kilpailut jatkuivat Ristijärvellä. Iina oli sen verran alkukaudella jo urakoinnut startteja, että tänään keskityttiin vain harjoitteluun ja Niilan huoltamiseen. Hyvin huolto pelasikin. Niila kovatasoisessa vapaan 15 km kilpailussa 10. Tulokset tuolta. Kokonaisuudessaan oli onnistunut viikonloppu, josta saattoi hyvillä mielillä lähteä jouluvalmistelujen pariin.

Jouluvalmisteluista mieluisimmat liittyvät tärkeisiin jouluruokiin. Niilalle laatikot ovat sydämen asia ja Iina viihtyy tuntikausia pipareita koristellen. Viime vuonna alkoi myös piparkakkutaloperinne. Lopputuloksesta kuva instagramissa ja facebookissa. Nippa nappa valmistelut saatiin ajoissa tehtyä ja päästiin joulurauhan julistusta kuuntelemaan ja rauhoittumaan joulun viettoon. Tänä vuonna joulu sujuikin perinteisesti. Aattona rento hiihtolenkki, joulusauna ja kirkko sekä hyvää ruokaa. Illalla tietysti joka lapsen ja lapsen mielisen suosikki eli pakettien avaus.

itschristmas

Joulupäivänä sitten alettiinkin valmistautumaan jo Tapanin hiihtoihin. Eli hyvää ruokaa ja suksien voitelua. Tapanina olikin vuorossa taas kilpahiihtoa vapaalla hiihtotavalla. Ja vieläpä Rovaniemellä 🙂 Pikkasen se ennen starttia harmitti, kun kuultiin, että kisat hiihdettäisiin helpommalla ”alavitosen” puolella. Eipä siinä sitten muuta, kun eri taktiikalla liikkeelle. Suksi vaan liukumaan ja tehokasta hiihtoa helpoilla osuuksilla.  Ihan hyvin taktiikka tuottikin tulosta. Iina 3. Jennie Öbergin ja Anna-Kaisa Saaren jälkeen. Eroa voittajaan 5 kilometrillä vain vaivaiset 16 s. No Niilalla se oli vielä tiukempaa. Sijoitus 10 kilometrin kilpailussa 4. vain 12 sekunttia voittajasta. Hiihtäjiä oli mukana ihan kiitettävästi, sillä naisten kisassa osallistujia melkein 20 ja miehiäkin lähes 30. Tulokset tuolta.

tapaninhiihdot2015
Anna-Kaisa Saari, Jennie Öberg ja Iina Ahokas

Kyllä se näköjään tänä vuonnakin vaan aikaa ja hiihtokilometrejä vaati ennen kuin alkoi saada kuntoa esiin myös kilpaa hiihtäen. Kuukausi tässä vielä on aikaa tasoa ja hiihtosuoritusta parantaa ennen talven ensimmäistä SM-hiihtoja. Seuraavaksi tasoa mitataan Posiolla kaamoshiihdoissa.

jouluaatto

Jouluruuista välipäivinäkin nauttien,

Iina ja Niila